Stärkt skydd för visselblåsare – så påverkas ditt företag

Ett nytt EU-direkt ska skydda visselblåsare som avslöjar brott. Det ställer krav på arbetsgivare att skapa nya rutiner och arbetssätt. Vad innebär det här för ditt företag och vilken är HR:s roll? Och hur kan ni jobba med kulturen och ledarskapet för att förebygga missförhållanden?

Competensum har den stora glädjen att, i samarbete med Qnister, bjuda in till kompetensutveckling till frukostkaffet. Välkommen på en frukost där vi berättar om vad direktivet innebär och hur ni i god tid kan förbereda er på de nya regleringarna.

Visselblåsaren Christopher Wylie avslöjade att Facebook läckt användaruppgifter och blev en hjälte som rekryterades som AI-expert till H&M. Och #metoo satte fart på att bryta en urgammal tystnadskultur.

Det nya direktivet innebär bland annat att alla organisationer med 50 eller fler medarbetare ska upprätta en visselblåsarkanal för att förenkla för medarbetare att slå larm om oegentligheter. Camilla Danielsson, VD på Qnister och expert på ämnet, reder ut begreppen.

Vilken roll spelar företagets kultur och ledarskap?

Vilken sorts ledarskap behövs för att skapa förutsättningar för att medarbetare ska våga påtala brister i verksamheten innan visselblåsning blir aktuellt?

Eva Marminge, beteendevetare och HR-utvecklare på Competensum, diskuterar kulturens och ledarskapets betydelse för möjligheten att upptäcka missförhållanden i ett tidigt skede. Eva bjuder på godbitar från arbetspsykologisk forskning och visar hur ni kan jobba med ledarskapet för att öka tryggheten och möjligheten att lära av misstag. Eva berättar även om Lead Forward, en konkret metod för ledarutveckling.

Vi bjuder på frukost. Varmt välkomna!

v

Föreläsare

Camilla Danielsson och Eva Marminge.

}

När

Fre 29/11
Kl 08.00-10.30

Var

Mindpark
Bredgatan 11
Helsingborg

Du bokar din plats längre ner på sidan. Först till kvarn!

Om Qnister

Som företagare finns det många lagar och regler att förhålla sig till. Qnister är grundat av bolagsjurister som har tänkt inuti boxen ­– så att du som företagare ska kunna fortsätta tänka utanför den. Med en vision om att förenkla den konservativa juridiken och göra det enkelt för företagaren att efterleva lagar har det tagit sig an dataskyddsförordningen GDPR, och nu, det kommande visselblåsningsdirektivet.

Om Competensum

Competensum bidrar till att skapa välmående och konkurrenskraftiga organisationer. Vi erbjuder stöd med operativ och strategisk HR, skapar utvecklingsinsatser för medarbetare, ledare och team, driver mentorskapsprogram och nätverk för HR. Våra auktoriserade lönekonsulter tar gärna hand om allt som rör er lönehantering. Varje år arrangerar vi Competensdagen, då Competensumpriset delas ut.