Möt vår lönekonsult Hilda Bergendorff

Nu har jag kollegor som brinner för lön på samma sätt som jag

Hilda Bergendorff arbetar som lönekonsult på Competensum sedan 1 september, 2022. För 3 år sedan tog hon examen som lönekonsult på Competensums Yrkeshögskola och hon kommer närmast från HR-avdelningen på Koenigsegg där hon arbetade inhouse i en roll som lönespecialist.

När Hilda Bergendorff introducerades på Competensum var hon förväntansfull och lite nervös för hur det skulle vara att börja sitt nya arbete, så som man är när något nytt och spännande väntar.

– Jag blev väldigt väl omhändertagen. Det är ett väldigt öppet klimat och ett öppet gäng som jobbar här så det är tacksamt att komma in som ny hos Competensum. Det var skönt att få komma igång och börja jobba med kunder direkt och på det sättet bli introducerad i rollen som lönekonsult. Det passade mig men samtidigt hade jag hela den samlade kompetensen och erfarenheten från mina kollegor i ryggen. Det var bara att fråga vid minsta lilla och jag har fått allt stöd jag behövt under min första tid på Comptensum, berättar Hilda Bergendorff och skrattar vid minnet av den första tiden.

En av anledningarna till att Hilda valde att börja arbeta på Competensum var att hon var nyfiken och sugen på att prova på rollen som lönekonsult, att arbeta med flera olika kunder och olika löner för att bredda sin kompetens och inte minst att få ha lönekollegor.

– Vi är 10 stycken som tillsammans har över 120 års samlad erfarenhet av lön och på Koenigsegg var jag själv med 2 års erfarenhet så det är klart att det är skillnad. Det var det jag ville komma åt. Vi ansvarar för samarbetet med olika företag och vi bollar idéer och delar med oss av hur vi satt upp det hos de olika kunderna. Lön är lön och även om det är olika för olika kunder i vissa avseenden ligger lagarna ändå i botten och de är samma för alla.

{

Det finns få saker som ingen av oss varit med om eller inte varit inne och nosat på i alla fall. Det är en stor fördel och känns tryggt. Det känns som att det finns bottenlös kunskap att ösa ur. Det är bara att kasta sig ut och fråga, säger Hilda nöjt.

Skillnad mellan att arbeta som inhouse eller lönekonsult

Själva lönebiten är densamma oavsett om man jobbar inhouse eller som lönekonsult förklarar Hilda.

– Den största skillnaden för mig när jag jobbade med lön på HR-avdelningen på Koenigsegg var att jag hade mer HR-frågor och jag hade hela bilden av företaget. Som konsult har jag absolut hela lönebilden men jag har inte lika stor insikt i vad som händer på företaget i stort, företagsklimat och deras företagskultur. Jag har kontakt med mina kontaktpersoner men det blir inte lika personligt på individnivå på samma sätt som när man sitter inhouse.

En annan skillnad som Hilda noterat under den korta tid hon haft rollen som lönekonsult är att hon utöver att se till att lönerna blir korrekta för varje kund även jobbar rådgivande, svarar på frågor och letar svar.

– Ibland handlar det om frågor kring sådant som angränsar till lön. Jag tycker det är roligt med en blandad roll! Det är lön som är i fokus och som jag vill bli expert inom men att breddas och utvecklas även inom ”sidospåren” ser jag som något positivt och utmanande.

Sedan känns det tryggt att vi har HR-proffs inom företaget som kan stötta upp och hjälpa oss och våra kunder, slår Hilda fast.

När Hilda tackade ja till erbjudandet att bli lönekonsult på Competensum var hennes önskan utöver att få prova något annat, att få kollegor som brinner för samma saker och som tycker att det hon gör är lika viktigt.

– Det är svårt att hitta tror jag när man sitter inhouse i en verksamhet där produkten är i centrum. Här är lön i centrum, det är vår produkt, menar Hilda.

Kundnyttan med en lönekonsult

Det är mindre sårbart för kunden med en lönekonsult. Om en av våra lönekonsulter blir sjuk eller behöver vara ledig då är det upp till Competensum att se till att kundernas löner ändå blir gjorda.

{

Det blir inte kundens problem i samma utsträckning som om man har en resurs inhouse. Då blir man väldig sårbar om man bara har en person som gör lön, vilket många mindre företag har, förtydligar Hilda.

Competensum har över 50 lönekunder med allt ifrån ca 10 till 500 medarbetare. Competensums löneteam på 10 personer har en bred samlad kunskap och som kund kan man känna sig trygg med att man får hjälp med alla frågor man behöver hjälp med och att man kan släppa den biten. Man behöver inte själv vara proffs på lön. Och fler lönekonsulter är på väg in i takt med att kundbasen växer.

– Vi är experter på det vi gör och det kan verkligen kunderna känna sig trygga med. Samtidigt som kunderna får en personlig relation med sin lönekonsult. Det blir personligt men ändå en bredd bakom, menar Hilda.

Att hela tiden hålla sig uppdaterad inom löneområdet är en självklarhet för våra löneexperter. Dels pratar lönekonsulterna med varandra dagligen och håller sig uppdaterade på eventuella förändringar i lagar eller tillfälliga förslag och beslut som rör lönefrågor.

– Vi jobbar nära varandra och om någon hittar en bra lösning på ett problem, något tips i våra system eller om det händer något akut så samlar vi enkelt alla och pratar om det, berättar Hilda.

Att lönehanteringen fungerar är en grundläggande pusselbit i ett välfungerande företag och våra lönekonsulter ser till att ni är i trygga händer när ni outsourcar er lön till Competensum.

Möt Hilda

Hilda Bergendorff arbetar som lönekonsult på Competensum sedan 1 september, 2022. För 3 år sedan tog hon examen som lönekonsult på Competensums yrkeshögskola och hon kommer närmast från HR-avdelningen på Koenigsegg där hon arbetade i en roll som inhouse lönespecialist. Hilda gillar system och den tekniska biten bakom och vill gärna förstå vad som händer när man registrerar saker i systemet. En problemlösare helt enkelt.

Just nu har Hilda 4 egna kunder som hon ansvarar för och hon ska ta över 2 företag till framöver. Hennes stora intresse utöver löner är ridning och hon har 4 egna hästar.

Just nu behöver vi förstärka med ytterligare en lönekonsult till vårt löneteam.

Har du några års erfarenhet av arbete med lön och brinner för lönefrågor? Tycker du att proaktivitet, kvalitet och ett nära kundsamarbete är viktigt? Competensum fortsätter växa och söker en driven lönekonsult som vill vara med och forma framtidens löneaffär.