Lönekartläggning

Möt lagkraven genom att göra kartläggning varje år

Vilka krav ställs på er som arbetsgivare?

Enligt lag ska alla arbetsgivare enligt göra en lönekartläggning varje år. Om ni har minst 10 anställda ska kartläggningen dokumenteras och analyseras. Ni ska också bland annat redovisa resultat, åtgärder, kostnader och tidplan.

Känns det övermäktigt att sätta dig in i hur du ska göra eller har du inte tid? Vi på Competensum hjälper dig gärna.

Vad är lönekartläggning?

Lönekartläggning är en systematisk genomgång av löner inom en organisation för att säkerställa att lika arbete eller arbete av lika värde belönas lika, oavsett kön, etnicitet, ålder eller andra diskrimineringsgrunder.

I och med det nya lönetransparensdirektivet som träder i kraft juni 2026 blir det än mer viktigt att ha lönekartläggningen på plats. Om ni vill ha hjälp att förbereda er för att möta kraven i direktivet kan vi hjälpa er även med detta.

Så går det till steg för steg

Genomgång och analys av organisationens befattningar och arbetsuppgifter. Saknas befattningsbeskrivningar och en tydlig jobbarkitektur börjar vi där. Jobbarkitektur handlar om att strukturera och definiera olika roller inom en organisation på ett tydligt och enhetligt sätt.

Därefter görs bedömning av vilka roller som kan anses vara av lika värde baserat på ansvar, kompetens, arbetsförhållanden, arbetsbelastning och andra faktorer.

Löneuppgifter samlas in.

Lika och likvärdiga roller jämförs lönemässigt för att identifiera eventuella skillnader. Vi utvärderar om skillnaderna kan motiveras av objektiva faktorer som bland annat ansvar, kompetens och arbetsbelastning.

Om osakliga löneskillnader upptäcks tas en plan fram för att åtgärda dem. Detta kan innebära lönejusteringar eller förändringar i lönesättningsprocessen.

Hela processen och resultatet av lönekartläggningen dokumenteras.

Plan tas fram för årlig uppföljning.

Ett verktyg som säkrar rättvis ersättning

Competensum arbetar främst i verktyget Sysarb, ett system som säkerställer rättvis och jämställd ersättning. Om ni sedan tidigare använder ett annat system kan vi självklart fortsätta där.

Få svar på dina frågor eller boka möte