Yrkesutbildning för dig som vill bli Lönekonsult

Brinner du för siffror, ordning och reda och gillar att hjälpa andra människor, då kan utbildningen Lönekonsult vara rätt för dig!

En snabb överblick

Vad innebär jobbet som lönekonsult?

En lönekonsult ansvarar för att en arbetsgivares löner betalas ut i rätt tid och på rätt sätt. Rollen innebär att vara organisationens interna support för såväl medarbetare som företagsledning. Efter utbildningen kan du jobba både internt hos en arbetsgivare eller hos ett företag som specialiserar sig på att hantera andra organisationers löne- och personalfrågor.

Arbetsmarknaden för lönekonsulter

Arbetslivet efterfrågar utbildade medarbetare som är specialiserade inom lön. Den pågående generationsväxlingen i branschen kombinerat med den digitala utvecklingen har fört med sig ökad efterfrågan på kompetens inom lön!

Kort om utbildningen

Utbildningen ger kompetens i att självständigt arbeta med ekonomi- och personalfrågor med specialisering på lön. För att kunna göra det behöver du kunskaper i löneadministration och de lagar och avtal som påverkar lönerna. I utbildningen ingår kurser inom löneberäkning, arbetsrätt, försäkringar, pensioner, personalekonomi och IT.

Vem går utbildningen?

Vi har studenter i alla åldrar och med olika slags bakgrund. Ofta vill studenterna byta bana eller bättra på sina möjligheter på arbetsmarknaden. Vi har även studenter som är redovisningskonsulter och som vill bygga på sin kunskap inom lön och arbetsrätt.

p

Nästa utbildning startar: September 2019
När kan jag ansöka?  1 mar – 15 maj
Utbildningsort: Helsingborg
Antal poäng: 325 poäng
Längd: 65 veckor (ca 1,5 år)
LIA: 2 perioder, totalt 12 veckor av utbildningstiden
Studietakt: 100%
Antalet platser per utbildning: 26
CSN-berättigad: Ja
Examen:  Yrkeshögskoleexamen

LIA − Praktik hos arbetsgivare

LIA står för Lärande i arbetslivet och innebär att du får tillfälle att vara ute hos arbetsgivare och testa det du lärt dig i ”skarpt” läge. I utbildningen ingår två praktikperioder under totalt 12 veckor.

En viktig del av utbildningen är att du själv kontaktar arbetsgivare och ordnar praktikplats. Vi stöttar med tips och exempel på företag och organisationer i området. Våra studenter praktiserar både på företag, i kommunala verksamheter och på redovisningsbyråer.

“Det som är unikt med yrkeshögskolan är att studenterna kommer in med olika bakgrund och kompetenser. Det skapar dynamik i klassen och bidrar till ditt lärande. “

Malin Bondesson, utbildningsledare på utbildningen Lönekonsult

Ord från studenter

|

I utbildningen Lönekonsult ges en mycket bred och bra kompetens. Efteråt kan du arbeta inom både lön, ekonomi och personal. Competensum satsar på studenterna och har duktiga och meriterade föreläsare. Utbildningen är både rolig och kvalificerad. När jag kom ut på arbetsplatsen insåg jag fördelarna med den höga kompetens jag fått genom utbildningen.

Angelica Norlin
Jobbar idag som lönespecialist på PEAB Support

|

Jag valde utbildningen på Competensum därför att jag har vänner som har gått på skolan och som rekommenderade den. Jag ville gå en utbildning där jag ”blev något”. Jag ville ha ett yrke som var attraktivt på arbetsmarknaden. Att gå utbildningen är det bästa jag gjort – får du chansen ta den! Jag har ett roligt arbete som lönespecialist idag och ångrar inte mig en sekund. Jag känner att jag har hittat rätt nu.

Sara Lundgren
Jobbar idag som lönespecialist

Innehåll i utbildningen

5

Utbildningen fokuserar på löneadministration och arbetsrätt kombinerat med tolkning av kollektivavtal. Detta kompletteras med kurser i såväl grundläggande redovisning som pensioner och personalekonomi. Som studerande tränas du bland annat i presentationsteknik och stor vikt läggs vid servicetänkande och bemötande.

5

Systemhantering är en viktig del av din framtida yrkesroll och du får möjlighet att använda några vanliga lönesystem. I utbildningen ingår en kurs i Office-paketet, då dessa kunskaper är en nödvändighet i såväl löne- som ekonomiarbete. Under utbildningen genomförs Lärande I Arbete (LIA) där du är ute på företag och praktiserar dina nyförvärvade kunskaper. Du får möjlighet att knyta kontakter med arbetslivet under din utbildning.

Du kan ansöka mellan 1 mars – 15 maj

5

I utbildningen ingår följande kurser, totalt 325 YH-poäng

 • Affärsengelska för löneexperter 15p
 • Arbetsrätt & kollektivavtal 50p
 • Ekonomi för lönekonsulter 30p
 • Examensarbete 10p
 • LIA 1 – Löneadministration 20p
 • LIA 2 – Löneprocessens moment 40p
 • Löneadministration grund 40p
 • Löneadministration fördjupning 30p
 • Lönekonsultens roll / kommunikation 15p
 • Pensioner & avtalsförsäkringar 20p
 • Personalarbetets processer 30p
 • Systemhantering & IT-stöd 25p

Du kan ansöka mellan 1 mars – 15 maj

Tveka inte att höra av dig!

Har du någon fråga om utbildingen? Jag hjälper dig gärna att se om utbildningen rätt för dig. Det är viktigt för oss att våra studenter och utbildningar är en bra match. Du ska kunna känna att du får ett yrke som passar dig och att du har chansen att lyckas under utbildningen.

Malin Bondesson
Utbildningsledare och lönekonsult
malin.bondesson@competensum.se
072-734 47 08

Vem kan söka och hur görs urvalet

Särskilda förkunskapskrav

Du behöver ha grundläggande behörighet.

Godkänt betyg i Företagsekonomi, FEK 1 eller FEK B, eller motsvarande.

Du kan också vara behörig till utbildningen genom reell kompetens. Det betyder att du genom annan utbildning, arbete eller på annat sätt erhållit den kompetens som krävs för att tillgodogöra dig utbildningen. För din ansökan behövs dokumentation från arbetsgivaren eller utbildningsarrangören.

Urvalsgrunder

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet beviljade platser för utbildningen görs ett urval baserat på följande:

Betyg – Maximalt 60 poäng
Betyg i ämnen som Företagsekonomi, redovisning, beskattning, småföretagande eller motsvarande ger poäng för maximalt 3 kurser. Maximalt antal poäng avseende betyg är 60 poäng.

Du får ett antal poäng baserat på dina betyg från tidigare utbildningar.

Särskilt prov – Maximalt 60 poäng
Alla sökande kallas till informationsmöte och de sökande får även möjlighet att träffa utbildningsledaren eller den som företräder utbildningsledaren. Vid detta tillfälle genomförs ett test i företagsekonomi för att mäta den sökandes förkunskaper. Testet omfattar framförallt ekonomi, bokföring och löneadministration på gymnasienivå. Maximala poäng för särskilt prov är totalt 60 poäng.

Här kan du läsa mer om viktiga datum och hur ansökan till yrkeshögskolan går till

Adress

Competensum AB
Södergatan 78
252 37 Helsingborg

Följ Competensum

Följ Competensum Yrkeshögskola